Waar moet de naam van een vereniging of stichting aan voldoen?

stand-out-2703896_1920

Je hebt al enige tijd zitten broeden op plannen voor een nieuwe vereniging of stichting. Uiteraard moet die ook een naam hebben. Eitje. Die is zó verzonnen. Toch zijn er een paar zaken om rekening mee te houden want het moet wel een onderscheidend eitje zijn.

Wettelijke eisen

De wet stelt aan de naam van een vereniging geen bijzondere eisen. De naam hoeft het woord ‘vereniging’ dus niet te bevatten. Uitzondering is de vereniging van eigenaren, zij moeten de woorden ‘vereniging van eigenaren of VvE’ wel in hun naam voeren. Ook een stichting is verplicht het woord ‘stichting’ in de naam op te nemen. De naam mag niet de woorden ‘coöperatie, onderling of wederkerig’ bevatten. Dit is omdat anders verwarring ontstaat met de speciale verenigingsvormen coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij. Daarnaast mag de naam geen andere rechtsvorm suggereren, zoals een bv, nv of vennootschap.

Onrechtmatig handelen met de naam

Ook is het van belang om een naam te kiezen met voldoende onderscheidend vermogen. Zodat jouw vereniging of stichting duidelijk een eigen plaats heeft in het rechtsverkeer. Je wilt immers een boodschap verkondigen die de aandacht trekt. Maar het is ook belangrijk om verwarring met andere verenigingen en stichtingen te voorkomen. De KvK kan de inschrijving in het Handelsregister weigeren als deze teveel op die van een andere rechtspersoon lijkt. Er zijn ook diverse startende verenigingen bij de rechter terecht gekomen omdat een andere rechtspersoon meent dat er inbreuk wordt gemaakt op de handelsnaam van die rechtspersoon. In sommige gevallen wordt verwarring inderdaad aangenomen. De naam wordt dan verboden. Erger is dat je dan tevens onrechtmatig handelt en aansprakelijk bent voor de schade van die andere rechtspersoon.

Wil je een goede start maken met je vereniging of stichting? Vraag dan om een eenmalig adviesgesprek van een uurtje waarin je al je oprichtingsvragen kunt stellen. Dat kan veel ellende voorkomen. Je wilt immers met de doelen van je vereniging of stichting aan de slag en niet met rechterlijke procedures.

Marjo Vink

Marjo Vink is jurist verenigingsrecht en stichtingenrecht. Zij adviseert en begeleidt bestuurders en beroepskrachten van verenigingen en stichtingen in de non-profit sector. Marjo geeft trainingen en is spreker bij ledenbijeenkomsten. Zij is jarenlang juridisch auteur geweest bij Wolters Kluwer en is huisjurist van diverse koepelorganisaties.