CBF keurmerk leidt vanaf 2019 automatisch tot ANBI status

Screenshot_2018-09-09 Free Image on Pixabay - Figures, Personal, Silhouettes

De Belastingdienst en de toezichthouder op goede doelen, het CBF hebben een convenant ondertekend. Organisaties die vanaf 2019 het CBF keurmerk verkrijgen, verkrijgen automatisch ook de ANBI status voor de belastingdienst.

Goede Doelen professionaliseren

Het betreft niet alleen een samenwerking tussen de belastingdienst en CBF. Ook Goede Doelen Nederland en Nederland Filantropieland zijn partij in de overeenkomst. Met het convenant willen de organisaties de goededoelensector professionaliseren en het publieksvertrouwen versterken.

De erkenningsregelingen van CBF en belastingdienst zijn gelijkwaardig gemaakt. Wie vanaf 1 januari 2019 een CBF keurmerk aanvraagt en de erkenning verkrijgt, heeft daarmee automatisch ook de ANBI status op zak. Een aparte toetsing door de belastingdienst is dan niet meer nodig.

Niet alleen de erkenning verloopt samen, ook stemt de belastingdienst het toezicht op  erkende ANBI’s af op het toezicht door CBF.

bron:

Goede doelen sector en belastingdienst ondertekenen convenant

Marjo Vink

Marjo Vink is jurist verenigingsrecht en stichtingenrecht. Zij adviseert en begeleidt bestuurders en beroepskrachten van verenigingen en stichtingen in de non-profit sector. Marjo geeft trainingen en is spreker bij ledenbijeenkomsten. Zij is jarenlang juridisch auteur geweest bij Wolters Kluwer en is huisjurist van diverse koepelorganisaties.