Is de vereniging aansprakelijk voor diefstal uit de kleedkamer?

Het is een gruwel voor menige sportvereniging: diefstal uit de kleedkamer. Velen zorgen dat die is afgesloten en stellen dat het gebruik ervan voor eigen risico is. Maar dat is niet genoeg, zo bleek bij een diefstal uit de kleedkamer van FC Dordrecht.

Merkkleding

Een jeugdspeler van FC Dordrecht laat tijdens de training dure merkkleding en andere persoonlijke bezittingen achter in de kleedkamer. Tijdens de training worden de spullen gestolen. De kleedkamer was afgesloten, maar de gehaaide dieven weten met een smoes de sleutel te bemachtigen van de zoon van een vrijwilliger.

FC Dordrecht zegt dat de kleedkamer alleen ter beschikking wordt gesteld. Het achterlaten van de spullen is voor eigen risico. Dat zeggen veel sportverenigingen. Velen zullen zich niet realiseren dat sprake is van een bewaarnemingsovereenkomst. Maar dat is het wel, zo oordeelde de kantonrechter.  De juridische omschrijving daarvan is als de ene partij, de bewaarnemer, zich tegenover de andere partij, de bewaargever, verbindt een zaak die de bewaargever hem toevertrouwt of zal toevertrouwen, te bewaren en terug te geven.

Vereniging verantwoordelijk voor vrijwilligers

Als de ruimte wordt afgesloten en de eigenaar van de spullen krijgt de sleutel, is geen sprake van bewaarneming. Echter, In dit geval kregen de leden de sleutel niet, maar was deze in beheer bij de vrijwilligers. Dat is bij veel verenigingen zo. Indien de vereniging geen aansprakelijkheid wenst te erkennen, had zij dit de leden duidelijk moeten maken, zo vond de rechter. Er hingen geen bordjes, noch was er iets op papier gezet, noch kon worden aangetoond dat de leden gewezen waren op het feit dat zij geen dure spullen in de kleedkamer moesten achterlaten en de vereniging niet aansprakelijk was. Dat de sleutels door (de zoon van ) een vrijwilliger waren afgegeven komt voor rekening van FC Dordrecht. De club dient de schade dan ook te vergoeden.

Wel werd een gedeelte eigen schuld aangenomen bij de jeugdspeler, omdat hij ook in minder dure kleding naar de training had kunnen komen. De schadeverdeling werd dan ook 75% voor de voetbalvereniging en 25% voor de jeugdspeler.

De les voor andere clubs

Hieruit blijkt dat verenigingen hun leden toch op hun eigen verantwoordelijkheid moeten wijzen én dat zij maatregelen dienen te nemen om de toegang tot de kleedkamers te beperken tot leden.

Een beetje twijfelachtig vind ik dat wel, want praktisch gezien is het risico op diefstal denk ik nooit helemaal uit te sluiten. Ook leden onder elkaar kunnen wel eens andere bedoelingen hebben of vrienden/familie meenemen in de kleedkamer. Stof tot nadenken dus voor de sportverenigingen.

Marjo Vink

Marjo Vink is jurist verenigingsrecht en stichtingenrecht. Zij adviseert en begeleidt bestuurders en beroepskrachten van verenigingen en stichtingen in de non-profit sector. Marjo geeft trainingen en is spreker bij ledenbijeenkomsten. Zij is jarenlang juridisch auteur geweest bij Wolters Kluwer en is huisjurist van diverse koepelorganisaties.