Nieuwe kleine ondernemersregeling ook voor vereniging en stichting

piggy-bank-1510552_1920

Op 1 januari 2020 gaat de nieuwe kleine ondernemersregeling in. In tegenstelling tot de oude regeling, geldt de nieuwe regeling ook voor verenigingen en stichtingen. Wat gaat er veranderen?

BTW vrijstelling

In plaats van een belastingvermindering komt er een btw vrijstelling. Hieronder ga ik niet in op de huidige regeling, aangezien die voor verenigingen en stichtingen niet van toepassing is.

Verenigingen en stichtingen die minder dan 20.000 euro inclusief btw omzet draaien, kunnen gebruik maken van de nieuwe regeling.

Voor het bepalen van de omzetgrens telt ook de btw-vrijgestelde omzet mee uit:

  • levering en verhuur van onroerende zaken
  • financiële diensten
  • verzekeringsdiensten

De omzet uit andere btw-vrijgestelde diensten telt niet mee voor de omzetgrens. Hieronder vallen bijvoorbeeld medische diensten, sportdiensten en diensten door schrijvers en journalisten.

Wil je als vereniging of stichting gebruik maken van de kleine ondernemersregeling, dan dien je dat voor 20 november 2019 te melden bij de belastingdienst. De keuze geldt voor drie jaar. Maak je gebruik van de regeling, dan breng je bij je klanten geen btw in rekening, maar je kunt ook geen btw terugvragen op de inkoop. De inkoopsprijs wordt dus duurder. Wil je een gelijke marge houden, dan moet de verkoopsprijs dus toch omhoog. Zolang je onder de 20.000 euro grens blijft, hoef je geen btw aangifte te doen. Zodra je de grens van 20.000 euro omzet overschrijdt, moet je wel btw in rekening brengen, aangifte doen en kun je ook btw terugvragen.

Meer informatie:

www.kvk.nl/advies-en-informatie

www.belastingdienst.nl/hoe_werkt_de_btw/nieuwe-kleineondernemersregeling/

Marjo Vink

Marjo Vink is jurist verenigingsrecht en stichtingenrecht. Zij adviseert en begeleidt bestuurders en beroepskrachten van verenigingen en stichtingen in de non-profit sector. Marjo geeft trainingen en is spreker bij ledenbijeenkomsten. Zij is jarenlang juridisch auteur geweest bij Wolters Kluwer en is huisjurist van diverse koepelorganisaties.