7 Verschillen tussen een vereniging en een stichting

choice-2692575_1920

Of je nu een goed doel wilt starten, een vereniging bent die een deel van haar taken in een stichting wil onderbrengen of je overweegt een omzetting, er zijn veel redenen waarom de vraag vereniging of stichting in beeld komt. In deze blog bespreek ik de verschillen tussen die twee rechtsvormen.

Wegwijs

Het mooie van mijn vak is dat ik enthousiaste mensen met goede voornemens wegwijs kan maken in de wereld van verenigingen en stichtingen. De informele sfeer van deze organisaties met een maatschappelijk doel trekken mij veel meer aan dan de commerciële sfeer van ondernemingen. Altijd zijn het (aankomende) bestuurders met het hart op de juiste plaats die hun zaken graag goed willen regelen. Het maakt daarbij niet uit of het een lokale of landelijke vereniging of stichting is en of je een beginnende of doorgewinterde bestuurder bent. Iedereen komt wel eens voor vragen, veranderingen of moeilijkheden te staan. Het is mooi om bestuurders dan duidelijkheid te geven en ze de goede kant op te leiden.

Voor maatschappelijke doelstellingen zijn de vereniging of stichting verreweg de meest aangewezen rechtsvormen om je doel te realiseren. De verschillen zijn echter groot en je keuze bepaalt welke bevoegdheden, rechten en plichten je hebt.

Verschil tussen vereniging en stichting

Verschillen tussen een vereniging en stichting zijn onder andere:

  • Een vereniging heeft leden, een stichting niet. Zijn er bij een stichting ‘leden’, dan overtreedt de stichting de wet en kunnen er juridische problemen ontstaan (die overigens wel op te lossen zijn!)
  • Een vereniging heeft een algemene vergadering, een stichting niet.
  • Op de vereniging zijn andere wettelijke regels van toepassing dan op de stichting. Zorg dat je op de hoogte bent van de verschillen hierin, het bepaalt namelijk wat je als bestuurder aan bevoegdheden, rechten en plichten hebt.
  • Een vereniging mag geen winst verdelen onder de leden, een stichting mag geen uitkeringen doen aan bestuurders.
  • Statuten van een vereniging hebben een heel andere inhoud dan van een stichting.
  • Wil je een ANBI status aanvragen, dan gelden voor een vereniging andere regels dan bij een stichting.
  • Een vereniging hoeft niet altijd notariële statuten te hebben (al is dat wel verstandig), een stichting moet altijd notariële statuten hebben.

Het ene goede doel is het andere niet

Waar je ook rekening mee moet houden is dat in sommige sectoren specifieke wetgeving geldt waar je vereniging of stichting aan gebonden is.

Het daarom raadzaam om een adviesgesprek aan te vragen om te bekijken met welke organisatievorm je het beste aan de slag kunt gaan, wat de verschillen zijn en welke bevoegdheden en werkwijzes daarbij horen. Dan weet je meteen of jouw plannen precies zo te realiseren zijn zoals dat jij in gedachten hebt of waar je eventueel aanpassingen moet maken. De kosten van zo’n gesprek zijn beperkt en wegen ruimschoots op tegen de kosten om fouten weer recht te zetten.

Heb je al een stichting of vereniging en denk je bij het lezen ‘Oei, dat gaat bij ons verkeerd’ neem dan even contact op. Vrijwel altijd is er een mouw aan te passen zodat je weer op de goede weg verder kunt. Dát is dan mijn goed doel.

Marjo Vink

Marjo Vink is jurist verenigingsrecht en stichtingenrecht. Zij adviseert en begeleidt bestuurders en beroepskrachten van verenigingen en stichtingen in de non-profit sector. Marjo geeft trainingen en is spreker bij ledenbijeenkomsten. Zij is jarenlang juridisch auteur geweest bij Wolters Kluwer en is huisjurist van diverse koepelorganisaties.