Legal Letters bestaat 5 jaar

IMG_20191206_103150

Met bibberende beentjes liep ik bij de KvK binnen. Zo groen als gras in ondernemersland. Het was 1 november alweer vijf jaar geleden. Vijf jaar! Mijn eerste lustrum als zelfstandige is een feit en wat gaat het goed! Inmiddels heb ik een mooie praktijk opgebouwd.

Diploma en dan?

“Wat ga je ermee doen?” was de meest gestelde vraag uit mijn omgeving nadat ik mijn master Nederlands Recht in ontvangst mocht nemen bij de diploma uitreiking van de Open Universiteit op kasteel Doddendael. Dat was geen gemakkelijke vraag. Ik deed al vrijwilligerswerk in het sociaal recht bij de Sociaal Raadslieden en bij Slachtofferhulp Nederland. Ook was ik al in de verenigingen te vinden. Maar na jaren studie, worstelen met de balans studeren-gezin-werk en de gedane financiële investeringen wilde ik toch graag een echte baan. Werkgevers zaten echter niet op een 41-jarige carrièreswitcher te wachten. Talloze afwijzingen voor sollicitaties vielen op mijn deurmat. Te oud. Te weinig ervaring.

Eigen kansen creëren

Kansen werden mij niet gegeven. Toen ik dat eenmaal besefte, kwamen snode plannen op om dan zelf mijn eigen kansen maar te creëren. Mijn voorliefde voor organisaties met een maatschappelijk doel werd ook maar door zeer weinig juristen in Nederland gedeeld, dus banen in het verenigingsrecht waren er toch al niet. Het is een nichemarkt. Ik werd dus zelfstandige. Zo gezegd, zo gedaan.

Het was een zoektocht. Bij gebrek aan verenigingsklanten profileerde ik mij aanvankelijk ook nog als juridisch tekstschrijver. De naam Legal Letters verwijst daar nog naar. Maar al snel nam het aantal verenigingen toe. Het werd klanten onduidelijk wat ik nu eigenlijk was, jurist of tekstschrijver?

Het werd jurist. Specifiek voor verenigingsrecht en stichtingenrecht. Daarna ging het hard. Van eenvoudige lokale verenigingen naar landelijke en soms internationale organisaties. Bonden, federaties, beroeps- en belangenverenigingen wisten hun weg naar Legal Letters te vinden. In de sport, cultuur, onderwijs, zorg, recreatie, natuur- en milieu, dierenwelzijn of goede doelen. Het zijn maar enkele branches van de vele die er vandaag de dag voorbij komen. Maar hoe verschillend de doelen van hen ook mogen zijn, ze hebben allemaal één ding gemeen: het zijn verenigingen of stichtingen.

Daar ligt ook mijn hart. De informele sfeer van deze organisaties met een maatschappelijk doel trekt mij veel meer aan dan de commerciële sfeer van ondernemingen. Altijd zijn het (aankomende) bestuurders met het hart op de juiste plaats en die hun zaken graag goed willen regelen. Het niveau is zeer divers. Soms zijn het starters in bestuurdersland maar vaak ook doorgewinterde directeuren of commissarissen.

Het is mooi om bestuurders duidelijkheid te geven over wat wel en niet kan. Waar het eventueel mis is gegaan maar ook hoe dat weer recht te zetten. Plannen concreet te maken. Een oplossing voor problemen te kunnen bieden. Verenigingen sterker maken zodat zij op professionele manier verder kunnen. Dat is wat ik verenigingen te bieden heb. Hun dank is groot en ze komen bij nieuwe vragen ook allemaal terug.

Verenigingen, bedankt

Maar ik op mijn beurt wil ook de  verenigingen bedanken. Zij hebben op hun beurt mij ook veel gegeven. Allereerst vertrouwen. Door hun verhaal met mij te delen. Het was  een geweldige leerschool om de soms weerbarstige praktijk in lijn te brengen met het wetboek. De grote diversiteit aan vragen en problemen hebben mijn kennis enorm vergroot. Veel mensen heb ik mogen ontmoeten. Regelmatig heb ik presentaties gegeven bij ledenvergaderingen of bijscholingen mogen verzorgen door heel het land. Voor een aantal bonden ben ik huisjurist en na 6 jaar diplomabezit kan ik zeggen: “Ik heb er wat mee gedaan!”. Dank daarvoor. Aan al mijn cliënten.

Marjo Vink

Marjo Vink is jurist verenigingsrecht en stichtingenrecht. Zij adviseert en begeleidt bestuurders en beroepskrachten van verenigingen en stichtingen in de non-profit sector. Marjo geeft trainingen en is spreker bij ledenbijeenkomsten. Zij is jarenlang juridisch auteur geweest bij Wolters Kluwer en is huisjurist van diverse koepelorganisaties.