Hoe verder na opeenstapeling van ongeldige besluiten?

cards-161404_1280

Kaartenhuis

Vroeger werd er bij mij thuis vaak een kaartavond gehouden. Mijn ouders waren fervente rikkers. Jarenlang kwam een clubje buren bij elkaar voor de wekelijkse rikavond. Zelf ben ik nooit een goede kaartspeler geweest. Het enige wat ik met kaarten deed, was een kaartenhuis bouwen. Om er vervolgens één kaart uit te trekken en de boel viel in duigen. Dat vond ik toen het mooiste om te doen.

Het uitvoeren van nietige besluiten

Ik merk dat veel verenigingen ook kaartenhuizen bouwen. Onbedoeld, maar het gebeurt wel. En als iemand er dan één kaart uittrekt, valt de boel in duigen. Dat komt veel vaker voor dan je denkt. Vrijwel altijd begint dat met een ongeldig (juridisch gezegd: nietig) besluit. Het probleem is echter dat veel verenigingen zich er niet van bewust zijn dat een besluit nietig is, en vervolgens wordt er wel uitvoering aan gegeven. Dat levert dan ook weer ongeldige besluiten of handelingen op. Heb je dat niet in de gaten of negeer je dat, dan wordt er verder gebouwd aan het kaartenhuis en stapelt zich nietig besluit op nietig besluit. Tot iemand merkt dat het oorspronkelijke besluit niet rechtsgeldig was en er een kaart uittrekt (vaak iemand die het niet eens is met het bestuur). Dan blijkt dat (een deel van) wat daarna is gebeurt ook niet klopt. Het kaartenhuis zakt ineen.

Negeren kun je dat niet. Want als je eenmaal weet dat een besluit nietig is of je had het kunnen weten en je gaat toch door, kun je aansprakelijk zijn jegens de vereniging. Twijfel je aan een besluit, laat het dan nakijken of het klopt. Dat kan veel ellende voorkomen. Ook als je er pas later achterkomt en er al het nodige gebeurt is. Want als je er niets aan doet, wordt de ellende en de chaos alleen maar groter.

Puzzelen

Het is dus zowel voor de vereniging als de bestuurder zelf belangrijk om het kaartenhuis van tafel te vegen en er een stevig fundament voor in de plaats te gaan zetten. Het is voor mij dan puzzelen wat er van meet af aan is gebeurt en wat dat voor gevolgen heeft gehad. Soms moeten er zaken terug gedraaid of opnieuw gedaan worden.

Het is mooi om bestuurders dat stevige fundament te geven en hen daarin te begeleiden zodat zij dat weer naar hun (kritische) leden kunnen verantwoorden. Uiteindelijk staat er dan een vereniging die weer op de juiste gronden zelfstandig verder kan. Dat vind ik tegenwoordig het mooiste om te doen.

Marjo Vink

Marjo Vink is jurist verenigingsrecht en stichtingenrecht. Zij adviseert en begeleidt bestuurders en beroepskrachten van verenigingen en stichtingen in de non-profit sector. Marjo geeft trainingen en is spreker bij ledenbijeenkomsten. Zij is jarenlang juridisch auteur geweest bij Wolters Kluwer en is huisjurist van diverse koepelorganisaties.